Open Doors doet al dertig jaar onderzoek naar de vervolging van christenen. De Ranglijst Christenvervolging laat zien in welke vijftig landen christenen het zwaarst worden vervolgd.
Een paar schokkende feiten op een rij: wereldwijd zo'n 360 miljoen christenen lijden onder ‘zeer zware’ tot ‘extreme vervolging’. Dat betekent dat 1 op de 7 christenen zijn geloof niet in kan vrijheid beleven.
Trend 1: Toename geweld landen ten zuiden van Sahara
Het geweld tegen christenen in de landen ten zuiden van de Sahara blijft toenemen, vooral als gevolg van aanhoudende politieke instabiliteit en economische tegenspoed. Armere Afrikaanse landen zijn nog nauwelijks de nasleep van de coronapandemie te boven, terwijl de Russische inval in Oekraïne de prijzen van voedsel en energie opjagen.
Regeringen zijn nauwelijks in staat de opmars van jihadisme en sharia tegen te houden, zoals in Mali en Burkina Faso. Georganiseerde misdaad en huurlingen creëren een klimaat van wetteloosheid en chaos. Helemaal als misdaad en jihadisme samen op trekken. Dat maakt de toch al kwetsbare positie van christenen nog beroerder, signaleert Open Doors. “Overleven was voor veel Afrikanen al een uitdaging voordat veranderingen in het klimaat zichtbaar werden. Nu hebben ze hun huizen en soms hun land moeten verlaten. In dergelijke situaties zijn christenen vaak dubbel kwetsbaar, waarbij christelijke meisjes en vrouwen nog meer risico lopen.”
Trend 2: Digitale dreiging China
In China is het onmogelijk om ongezien over straat te gaan. De Chinese autoriteiten zetten digitale controle in om onverbiddelijk greep te krijgen op religieuze groeperingen. Met het aanscherpen van maatregelen wordt de ruimte van christenen in het land steeds verder ingeperkt. De toegang tot christelijke content op online platforms blijft afnemen. Het wordt steeds gevaarlijker om openlijk over het christelijk geloof te communiceren.
Het zorgelijke aan deze trend is dat het controlemodel van China is aantrekkelijk voor andere autoritaire leiders in de wereld. Denk aan landen als Turkije, Myanmar, Rusland en Azerbeidzjan. Mensen die een protestgeluid laten horen, worden uitgemaakt voor onruststokers of terroristen. Zo keert de Chinese overheid de werkelijkheid onderste boven. “Christenen krijgen te maken met arrestatie, de sloop van kerkgebouwen of het ontnemen van kerkelijke registratie”, zo licht Open Doors de bevindingen uit het ranglijstonderzoek toe.
Trend 3: Afname aantal christenen Midden-Oosten
Bezorgd is Open Doors verder over de afname van het aantal christenen in het Midden-Oosten, vanwege discriminatie en vervolging, naast slechte economische vooruitzichten. Moslims die zich tot het christendom bekeren, lopen gevaar te worden opgesloten, verbannen, gemarteld of vermoord.
De situatie van christenen in Afghanistan is hierbij opvallend. De kleine groep lokale christenen die nog in Afghanistan wonen, lijkt van de radar verdwenen, maar moet bij ontdekking vrezen voor hun leven.
Ook in Latijns-Amerikaanse landen als Nicaragua, Cuba en Colombia verslechteren de omstandigheden voor christenen, mede als gevolg van corruptie, misdaadbendes en etnische leiders die afwijzend zijn naar christenen die niet meer participeren in lokale religieuze tradities.
Trend 4: Relatieve verdraagzaamheid in aantal Arabische staten
Een lichtpunt is groeiende tolerantie jegens christenen in verschillende Arabische staten. Landen als Bahrein, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten staan meer godsdienstvrijheid toe en treden op tegen radicaalislamitische groeperingen en tegen haat zaaien jegens christenen. Open Doors wijst erop dat de verdraagzaamheid overigens relatief is; de bewegingsvrijheid moet ‘binnen een gematigd islamitisch kader’ blijven.