Open Doors doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar de vervolging van christenen. De Ranglijst Christenvervolging laat zien in welke vijftig landen christenen het zwaarst worden vervolgd.
Wereldwijd hebben 380 miljoen christenen te maken met zware vervolging en discriminatie om hun geloof in Jezus Christus. Dat betekent dat 1 op de 7 christenen zijn geloof niet in vrijheid kan beleven.
Dit is een artikel gepubliceerd door Open Doors.
Trend 1: Toename van geweld
Geweld speelt een belangrijke rol in de veranderingen op de ranglijst. Een voorbeeld hiervan is Kirgizië, de grootste stijger op de lijst. Het land staat, na meer dan tien jaar van de ranglijst af te zijn geweest, weer in de top 50. De belangrijkste reden is de toename van geweld tegen de kerk. Ook buurlanden Kazachstan en Tadzjikistan stijgen op de ranglijst doordat een autoritair regime gewelddadig optreedt tegen de kerk.
In Jemen en Myanmar woedt een burgeroorlog. Hoewel alle inwoners daar slachtoffer van zijn, vormen christenen en andere minderheden een makkelijke prooi voor de strijdende partijen. De wetteloosheid biedt ruimte voor onderdrukking van deze minderheden.
Het escalerende geweld in Sub-Sahara Afrika blijft een groot punt van zorg. In dertien van de vijftien landen in deze regio die op de ranglijst staan, zijn de geweldsscores extreem hoog. Dit geldt bijvoorbeeld voor landen als Burkina Faso, Nigeria, Mali en de Democratische Republiek Congo. Van deze landen gaat Nigeria al jaren gebukt onder het meeste geweld, met de hoogste aantallen dodelijke slachtoffers.
Trend 2: De kerk verdwijnt of gaat ondergronds
Door met name druk van de overheid gaat de kerk ondergronds. Soms simpelweg omdat kerkgebouwen gesloten zijn en er dus geen andere optie is, zoals in Algerije. In Libië is de kleine christelijke gemeenschap enorm op haar hoede om een herhaling van de arrestatiegolf van maart 2023 te voorkomen.
In Afghanistan is de heel kleine christelijke gemeenschap diep verscholen voor het brute bewind van de Taliban. Kijken we naar het enorme land China dan zien we dat ongeregistreerde kerken die in het verleden nog gedoogd werden door de overheid nu als illegaal worden gezien. De officiële Driezelfkerk staat onder grote druk van de ideologie: dominees moeten naar speciale ideologische sessies en worden geacht die boodschap in hun diensten terug te laten komen. China is de meest geavanceerde controlestaat ter wereld. Onderzoekers van de Ranglijst Christenvervolging zien een groeiende voorzichtigheid onder christenen om openlijk voor hun geloof uit te komen.
Trend 3: Geweld door georganiseerde misdaad tegen christenen
De georganiseerde misdaad is een belangrijk punt van zorg in Mexico. Kartels die met elkaar in gevecht zijn, hebben het vaak gemunt op kerkleiders en christelijke organisaties. Ze hebben vooral oog voor degenen die proberen vrede te stichten of hulp bieden aan slachtoffers van geweld en intimidatie. Onderzoekers van Open Doors stellen een stijging vast van het aantal christenen dat is gedood of ontvoerd vanwege hun geloof, evenals een toename van aanvallen op christelijke huizen en andere eigendommen.
2024 was in het algemeen een gewelddadig jaar in Mexico; het land hield halverwege het jaar verkiezingen en bij een golf van aanvallen in het hele land vielen ten minste 37 doden en honderden gewonden. Hoewel dit geweld niet specifiek gericht was tegen christenen, versterkte het de toch al gevaarlijke omstandigheden voor de kerk.
Als enige land in Latijns-Amerika is Mexico gestegen op de ranglijst. De geweldscore is de hoogste die het land ooit heeft gekregen. Het is ook de hoogste geweldscore van alle Latijns-Amerikaanse landen op de Ranglijst Christenvervolging.
Trend 4: Nauwelijks goed nieuws
Maleisië en Indonesië staan niet meer op de ranglijst. Maleisië valt nu net buiten de top 50, en dit geeft aan dat er vrijwel niets gewijzigd is: christenen worden gemarginaliseerd en het ziet er niet naar uit dat dit gaat veranderen. Dat Indonesië niet meer op de ranglijst staat, heeft vooral te maken met een daling van geweldsincidenten in het land: er waren minder moorden, arrestaties en aanvallen op kerken.
De belangrijkste reden voor de daling van Colombia op de Ranglijst Christenvervolging (van plek 34 naar 46) is dat er minder christenen vermoord zijn om hun geloof. In de onderzoeksperiode van de ranglijst vonden namelijk onderhandelingen plaats tussen guerrillagroepen en de overheid. Daardoor waren er minder gewelddadige aanvallen. De onderhandelingen zijn echter op niets uitgelopen. Het land kent nog steeds onderdrukking vanuit inheemse gemeenschappen en soms ook geweldsincidenten vanuit seculiere antireligieuze hoek.