Dag 6: een Nederlandse chief
Rond zeven uur verzamelen we weer voor het ontbijt. Zoals we inmiddels gewend zijn, wordt er weer goed voor ons gezorgd. Vandaag staat in het teken van de project- en huisbezoeken. De groep wordt verdeeld in vier groepen die ieder naar ander project gaan. Eenmaal aangekomen bij een project wacht er een feestelijk onthaal. De hele kerk zit vol met kinderen en hun ouders en een deel van de kinderen heeft een dans ingestudeerd om ons welkom te heten. Wat voelen we ons welkom! Al snel worden we uitgenodigd om mee te dansen en staan we midden tussen de dansende kinderen. Samen aanbidden we God door muziek en dans, wat bijzonder! Het blijkt dat ons bezoek als erg bijzonder wordt gezien, want alle hooggeplaatste mensen uit de regio -van pastors tot chiefs van de regio’s- zijn aanwezig. Niet alle projecten vinden dit echter genoeg: er moet ook een Nederlandse chief zijn! Henk wordt uit de groep gepikt en wordt aangekleed als chief, terwijl bij alle ouders en kinderen de tranen over hun wangen rollen van het lachen.
Aan de hand van een presentatie laten ze ons zien hoe het project werkt, welke uitdagingen er zijn en wat de succesverhalen zijn. Vervolgens worden we meegenomen voor een rondleiding over het project. Het geeft een prachtig beeld van het werk dat Compassion doet. Wat opvalt, is dat de projecten zo zijn ingericht dat ze echt inspelen op de lokale behoeften. Als we achteraf verhalen uitwisselen, horen we dat geen project precies hetzelfde is. Ook krijgen we een bijzonder inkijkje in het archief. Van ieder kind wordt een map bijgehouden, waarin alle administratie verzameld is. We zien dat de voortgang van een kind heel precies wordt bijgehouden om zo goed mogelijk aan de individuele behoeften van het kind én zijn familie kan worden voorzien. In deze mappen zijn ook kopieën te vinden van alle briefconversaties tussen het kind en zijn ‘sponsor’. Wat mooi om nu ook echt te zien hoe het hele proces van brieven schrijven in zijn werk gaat. Dit zorgt toch voor een extra dimensie als we straks thuis weer brieven schrijven.
Als we het gehele project hebben gezien, is het tijd om op huisbezoek te gaan. Alle groepen worden nogmaals verdeeld in vier groepen, zodat we met kleine groepjes van vijf tot zes personen overblijven. Ieder groepje gaat, samen met een begeleider vanuit Compassion, op huisbezoek bij een van de kinderen uit het project. Op deze manier kunnen we in gesprek gaan met (een van) de ouders en zien hij zij leven en wat de grote uitdagingen in hun leven zijn. Achteraf blijkt dat de verhalen heel wisselend zijn. Er zijn gezinnen met een enorm hoopvol verhaal, een verhaal dat echt laat zien hoe het Compassionproject hun leven heeft veranderd. Er zijn echter ook veel schrijnende verhalen. Ook hier zien we hoe de projecten hun levens hebben veranderd, maar dit maakt de verhalen niet minder heftig. We horen onder andere het verhaal van een geestelijk gehandicapte vrouw die verkracht is en zwanger is geraakt van een tweeling. Zelf kan de moeder niet voor deze kinderen zorgen, wat ervoor zorgt dat hun tante de zorg op zich neemt. Iets dat ook enorme impact heeft op haar eigen kinderen en ervoor zorgt dat zij niet kunnen studeren, omdat ze voor hun -met twee neefjes uitgebreide- gezin moeten zorgen.
Iedere groep komt zo terug met een eigen, heftig verhaal. Het huisbezoek en de persoonlijke gesprekken zorgen ervoor dat de grote verhalen die we de afgelopen week hebben gezien nu echt een gezicht krijgen. Waar het grote verhaal al enorm heftig is, kunnen we er nu ook echt een persoon aan koppelen. Bij veel deelnemers komt dit echt even binnen en moeten er best wat traantjes weggepinkt worden.
Weer terug aangekomen bij onze accommodatie worden de verhalen uitgewisseld en delen veel deelnemers wat zij hebben meegemaakt. Daarna is het tijd voor een laatste korte presentatie van de arts, die de laatste informatie op het gebied van medische veiligheid deelt, en worden de startnummers uitgedeeld. Het sporten komt nu toch wel heel dichtbij. Aansluitend is er voor de liefhebbers nog een training storytelling. We hebben deze week enorm veel meegemaakt en kunnen ons goed voorstellen dat het lastig is om alle indrukken thuis te delen. Hopelijk kunnen we op deze manier een handje helpen.
Het avondeten staat vanavond al vroeg op het programma, zodat alle deelnemers nog een paar uur hebben om uit te rusten en de laatste dingen voor de sportdag voor te bereiden (er is zelfs een deelnemer die pannenkoekenmix en een koekenpan heeft meegenomen en pannenkoeken gaat bakken). Vanavond hebben we nog een laatste devotion met elkaar en is het tijd om te gaan slapen of, in het geval van de wandelaars, te beginnen aan de sportieve uitdaging.
De Muskathlon sportdag is te volgen via de liveblog op www.muskathlon.nl/blog. Hier worden de gehele sportdag zoveel mogelijk updates gedeeld. Vanaf de start van de halve en hele marathon zullen dit steeds meer updates worden.
De starttijden voor de sportdag zijn als volgt:
22:15 (00:15 NL’se tijd): start wandelaars
3:00 (5:00 NL’se tijd): start ultrarun (63 km)
3:30 (5:30 NL’se tijd): start mountainbikers
5:30 (7:30 NL’se tijd): start halve marathon (21 km) en marathon (42 km)