DAG 1
De conclusie is ‘ Jezus wint!’
Tijdens de eerste devotion op vrijdagavond beginnen we bij het einde; Openbaring, het laatste boek van de Bijbel. De samenvatting van Openbaring en een bemoediging voor als we een week tegemoet gaan waarin we geconfronteerd worden met de duistere realiteit van de gedwongen prostitutie en mensenhandel die plaatsvindt in Nederland: ‘Jezus wint!’
We zijn vanochtend vroeg op Schiphol aangekomen om te
vertrekken richting Roemenië. Het is nog niet helemaal licht als de eerste
deelnemers met hun geliefden en bagage verschijnen om te verzamelen. Het is de
eerste keer dat we echt met alle deelnemers bij elkaar zijn en de stemming zit
er goed in. Bij het meetingpoint hebben we nog even een inspiratiemoment en
bidden we met elkaar; nu is de THDV Muskathlon echt begonnen!
Het is druk op Schiphol en tijdens het wachten komen al mooie gesprekken op
gang over wat ons hart heeft geraakt om mee te doen en leren we elkaar beter
kennen. Ook de knalrode Muskathlon shirts en keycords gaan niet onopgemerkt
door de medewerkers, en we krijgen van meerdere mensen vragen over wie we zijn
en wat we gaan doen. Eén van de douane herkende het logo en vertelde
enthousiast over een vriend die in een voorgaand jaar mee was gegaan naar
Zuid-Korea met Open Doors!
Na een korte vlucht arriveren we in Bucharest, waar we met een bus naar het centrum worden gebracht en een rondleiding krijgen door een lokale partnerorganisatie die ons heeft geholpen met het organiseren van deze kant van de reis. In de binnenplaats van een restaurant staat een grote tafel gedekt met een heerlijke Roemeense maaltijd voor ons klaar. Na het eten worden de deelnemers door middel van een experience ondergedompeld in de wereld van gedwongen prostitutie en mensenhandel, waarbij ze het verhaal volgen van een vrouw die zelf vanuit Oost Europa naar Nederland is verhandeld. De avond brengt veel diepe gesprekken op gang en eindigt met gebed, ons krachtigste wapen in deze strijd.
In de confrontatie met de realiteit van mensenhandel en gedwongen prostitutie kunnen we ons soms zo klein voelen – dan is goed om met elkaar eraan herinnerd te worden, ja, Jezus wint!
DAG 2
‘Indrukwekkend.’ ‘Schokkend.’ ‘Te bizar.’
We hobbelen op adrenaline verwekkend hoge snelheid over de onverharde weg, dicht op elkaar gedrukt en balancerend op de planken die voor deze bijzondere gelegenheid op de wagen zijn getimmerd. Af en toe een kreet van een van onze deelnemers die bijna uit de wagen kukelt als de we door een kuil stuiteren. Met paard en wagen rijden we langs onafgemaakte huizen, zonder ramen, omheind met hoge hekken. Het is zaterdag dus de kinderen zijn thuis, op straat aan het spelen of hun ouders aan het helpen met klussen. Bij een van de huizen waar we langs rijden zien we een jongen van een jaar of 6 die zijn vader helpt met houthakken, in voorbereiding op de winter die gaat komen.
Op straat zwerven honden, en op verschillende stukken langs de route liggen de stapels afval in de berm die een vrij heftige geur afgeven. Op een gegeven moment rijden we langs een waterkraan die langs de weg staat; deze mensen hebben in hun eigen dus geen toegang tot stromend water. Het is een andere wereld, en toch – zoals een van de deelnemers opmerkt – maar op 2 uur vliegen vanaf Nederland.
We zijn vandaag op bezoek bij ‘Somebody Cares’ (SC) een stichting die is opgericht door Marianne en Florin, en zich inzet voor de Roma’s: een groep mensen die door de maatschappij buitengesloten wordt en discriminatie ondervind, vaak met armoede als gevolg. De reden dat we hier vandaag zijn is omdat een relatief groot percentage van Roma’s slachtoffer wordt van mensenhandel en in Nederland in de gedwongen prostitutie terecht komt. Wij zijn hier om beter inzicht te krijgen in de situatie waar deze vandaan uit komen waardoor ze uiteindelijk in Nederland terecht komen om in de prostitutie te werken.
Vol liefde leidt Florin ons rond over het terrein. ‘Toen we hier 20 jaar geleden kwamen was er niets.’ Nu hebben ze een prachtige biologische groentetuin met twee grote kassen die bomvol staan met tomaten-, paprika- en komkommerplanten. Hij legt uit dat ze regelmatig eten gedoneerd krijgen, maar doordat hun tuin zo veel vrucht draagt kunnen ze alles wat ze binnenkrijgen doorgeven aan anderen. Naast het kleine voetbalveldje is een houtwerkplaats waar ze de lokale bevolking leren omgaan met de machines zodat ze kunnen werken en geld kunnen verdienen. Ook hebben ze een succesvolle bakkerij, onder leiding van een man die als jongen uit het dorp bij hun project binnenkwam en nu is ontwikkeld tot succesvolle manager. Florin vertelt ons over zijn dromen voor deze plek en deelt met ons zijn werkwijze. ‘Alles wat we doen, doen we vanuit relatie en vertrouwen. Het kost tijd om een relatie met de Roma’s op te bouwen en hun vertrouwen te winnen. Deze mensen moeten leren dat zij ook waarde hebben.’
Na de rondleiding vertrekken we met paard en wagen richting het Roma dorp, zo’n 6 km verderop, om een van de projecten te bezoeken van SC onder de Roma kinderen. Onze ‘chauffeur’ spreekt geen woord Nederlands of Engels, maar praat vol enthousiasme in het Roemeens tegen zijn passagiers en wijst onderweg gebouwen aan. We worden enthousiast onthaald en zingen een aantal liedjes met de kinderen, voordat er een kort bijbelverhaal wordt verteld met de duidelijke boodschap ‘God heeft alles voor jou gegeven, omdat Hij jou waardevol vindt’.
Op de terugweg krijgen we de getuigenis te horen van een man die zelf vanuit een situatie van dakloosheid in het criminele circuit terechtkwam en af en toe klussen aan nam als bewaker voor vrouwen en meisjes die zich in de gedwongen prostitutie bevonden. Hij schatte in dat veel van deze meisjes tussen de 12 en 17 jaar waren. Door contact met Florin en zijn team heeft hij de liefde van God mogen ervaren en is tot geloof gekomen. ‘Ik besefte me, God heeft een plan met mijn leven.’ Hij heeft nu een gezin en zet zich zelf in om het evangelie in zijn gemeenschap. Als we vragen wat nu nodig is om verandering te brengen in de situatie van deze mensen is zijn antwoord vastberaden en duidelijk: ‘ze moeten het evangelie horen. Alleen God kan die verandering brengen in leven en hun een nieuwe werkethiek en perspectief geven.’
Terug bij de base van SC genieten we volop van verse, handgemaakte pizza’s en groenten uit de tuin, gevolgd door heerlijke zelfgebakken cakes. De gastvrijheid is hier letterlijk te proeven en we zouden wel uren kunnen blijven hangen. Voordat we vertrekken mogen we nog voor Florin en zijn team bidden en hen zegenen in het werk dat ze doen, door de worstelingen en de moeilijke tijden zijn zij trouw gebleven aan hun roeping en de mensen aan wie ze Gods liefdevolle Vaderhart willen laten zien.
Na een lange busrit waarin we de ervaringen van de dag met elkaar delen eindigen we in de prachtige kapel van de locatie waar we overnachten met een tijd van aanbidding en gebed. Na twee lange en volle dagen zijn we blij om naar bed te mogen. Morgenochtend zullen we een Roemeense kerkdienst beleven voordat we op de trein stappen om de lange reis terug te maken naar Amsterdam.